~ DETIK ITU ~

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, February 8, 2009

-= I'm Back!! =-

lame sgt rasenye aku x update blog..sgt2 la bz dgn keje..kelmarin baru balek kursus lasak pegawai kat ulu kenas, perak.....come, i wanna share wif all of u pe yg jd kat sane... :)

  • kursus lasak pegawai kat KEM BINA NEGARA ULU KENAS, PERAK started on 3rd feb till 7th feb..
  • 1st day kursus we all de meeting pegawai and taklimat ISO 9001:2008 kat kem..
  • 2nd day kursus started dgn aktiviti berakit dari JPS ULU KENAS sampai ke SEKOLAH ULU KENAS..perjalanan berakit memakan masa almost 7 hours time..so bygkan la betapa penatnye tangan, lengan, pinggang, kaki n pungkok gue.. :(
  • we all stop kat SEKOLAH ULU KENAS..kat situ we all berkhemah..tho yg pegawai2 pompuan nie ade gak yg dok dlm surau coz ujan mlm tu..lagi pon b4 khemah siap, mmg kitorg dah lame bersiap kat surau..mlm tu xde pape aktiviti..pas masak, solat maghrib, tazkirah, isya', dinner then bom!! titon......
  • on da 3rd day, continue berakit dari SEKOLAH ULU KENAS ke JAMBATAN NORDIN..dah masok area BOTA tu...ari ketiga nie lg jauh perjalanannye..ALLAH saje yg tau pe jd kat bdn gue yg sgt2 la dah x thn..berakit aritu makan mase almost 9 hours!!..tangan n muke ku gelap..................... :(
  • sampai kat JAMBATAN NORDIN, berkemah tepi sungai..so phm2 je la keadaan aku tuk 2 hari ni yg mandi pon mcm x mandi..pendek cite, dpt basuh muke n gosok gg pon dah kire mandi ar...heheheh.......dat nite, we all ade gotong-royong masak 4 kenduri, tahlil n yassin, tazkirah and taklimat 4 next program....dah lame rasenye aku x tdo kemah..mlm tu tdo kemah dgn Kak Di (pegawai Perak)..al kisah, ujan la plak mlm tu..bantal bucuk ku yg kubuat bantal tdo, jadi mangse ujan...huhuhuh....
  • esok paginye, supposedly ade war game..but then x dpt nak proceed atas sebab2 tertentu..frust gak la we all pegawai2 yg memg dah bersemangat nak berperang nie..so pg tu around 10 a.m, we all balek ke KBN ULU KENAS naek bas..pon dah lame sgt aku x naek bas..so, dpt la lepaskan rase tu..kejap je letak kpale, aku dah lelap..haa....penat seh!!
  • sampai kem, aku cepat2 cop sinki n shower..x tahan sgt dah 2 hari x mandi and baju2 masam ku dah byk yg melanda..ngehngeh.......pas mandi, lelap sat then pi lunch...jumaat siang tu xde pape aktiviti so aku menghabiskan maseku terbang di atas katil... :)
  • mlm we all de aktiviti rumusan berakit ......
  • aku titon dgn nyenyak mlm tu sambil x sabar menanti aktiviti esoknye..yg aku sendiri x tau bakal merubah nasibku........ :p
  • sabtu pagi, we all bertolak dari KBN ULU KENAS ke KEM TENTERA IPOH...nama kem tu KEM SYED PUTRA...when we entered ipoh, aku teringat syg...coz aku berjaya sampai ke ipoh akhirnye dgn syg..nmpk jusco ipoh, teringat kitorang mkn kenny rodgers..hehehehe....................heh!! lari topik lak.. :p
  • so bile dah sampai kat KEM SYED PUTRA tu, start la aktiviti MENEMBAK!! ya ampun.. honestly, seminggu b4 gi kursus nie, yg paling buat aku risau is kene menembak! ye la, mane penah seumor idop aku menembak..tembak pistol air tu penah ler.. :)
  • ade 4 sessi sepanjang aktiviti menembak..lawatan ke "SURVIVAL VILLAGE", tembak target pakai m16 @ slater, tembak piring pakai pistol and pertandingan tembak piring pade jarak 100 meter dgn m16 @ slater in group..
  • so......time masok utan tu, spek aku tercicir...aku dah memg down gle coz dlm kepale otak aku pk, "camne aku nak menembak kang??!!!"..at last, dapat jumpe gak balek pas dah 2 3 kali aku kuar masok utan mencari spek aku..pas dah buat lwtn ke "SURVIVAL VILLAGE", start la dgn aktiviti menembak..tuk part yg 1st, aku tembak target pade jarak 100 meter dgn m16, aku dpt full score.. :) pastu, tembak piring pakai pistol, aku dapat jatohkan 1 piring dari 4 yg disusun..last but not least, aktiviti tembak piring pada jarak 100 meter pakai m16 @ slater dlm group..my group dpt 2nd place!! and aku dapat score antara yg terbanyak jatohkan piring..drpd 160 orang peserta, aku and Kak Baie (pegawai Wilayah) je 2 org pegawai perempuan yg berjaya masok final..and dapat naib johan..aku sendiri x percaya............. :)
  • petang tu abes program around 5 pm..then kitorang gerak balek ke tanah air masing2..........

fuhhhhh.....penat badan sampai la ni x abes..siku gue luke coz tahan beban m16 kat atas tanah..ye la, menembak sambil meniarap..berat maa m16 tu..pp pon rase lebam sket nie..and yg paling obvious is my hands gelap!!!!! rakit punye pasal daa.....

personally, kursus ni berjaya dilaksanakan tho ade la cacat celanye sket sane cnie..biase la..mane de bende leh kite dpt buat perfectly kan?..i hope akan dpt diadekan lg kursus cmni in da future..during dis course la kite dpt kenal watak diri kite n org len yg sebenar..dpt latih diri kite to b tough, physically n mentally..biar pon kite kene hentam itu ini, kene cakap kat diri sendiri yg kite kene strong..penat camne pon kite, kite kene rilex...ni la yg peserta2 kursus rase all dis while..bdn penat, tdo x cukop...smue yg dorang rase, dpt la gak kami pegawai2 rase......

yg paling berjaya buat aku mengalirkan air mata is, aku dapat solat berjemaah..solat dalam hutan, tepi sungai..lame rasenye aku x solat berjemaah..dpt buat sujud sajadah..teringat zmn2 skolah dulu..bile jumaat, sure kene solat sujud sajadah..sedikit sebanyak, kursus2 camni dpt tlg diri gue yg jahil ni tuk sedar..so dat aku x leka dgn bende2 len witout forgetting HIM......

i'll try my best to be da best KF among others... :)

nek......pasni dah leh tembak ko ar weh.. ;p


1 comment:

  1. hi,can we exchnage our banner,if u done have banner i still can post yur link,please let me know after it done,thnak

    http://www.riqzmiecreation.blogspot.com/

    ReplyDelete